Blog Mysafehouse – Keuze maken in welke krijgskunst?

Blog Mysafehouse Blog Mysafehouse – Keuze maken in welke krijgskunst?

Blog Mysafehouse – Keuze maken in welke krijgskunst?

Feitelijk komt eerst de vraag of ik überhaupt iets met vechtsport, zelfverdediging of krijgskunst wil gaan beoefenen. En waarom dan .... daar kom ik zeker in een volgend blog op terug!

 Zoekend naar welke krijgskunst of vechtsport (het zijn uiteindelijk maar stickers die je ergens opplakt) je het meest aangetrokken voelt zou je feitelijk onderstaande overwegingen mee moeten nemen. Na een kennismakingsgesprek en wellicht 1 of meerdere proeflessen kun je onderstaande punten afvragen … vraag het anders gerust aan de leraar. Vragen is het begin van ontwikkelen. Heb je wellicht meer zelfvertrouwen nodig voor je werk? Vervelende situaties meegemaakt .. of zit je er nog midden in. Wil je jezelf en anderen kunnen beschermen, meer inzicht krijgen in wie je bent? Of lijkt het je gewoon gaaf ... Vaak een combinatie van deze en 'tig' andere redenen. De praktijk is dat je vaak gaande weg je trainingen bewuster zult worden van je primaire doel en daardoor steeds afwegingen kunt blijven maken. En dat is goed!

Overwegingen

  • Ervaar ik dit als prettig en nuttig?
  • Hoe reageert mijn lichaam hier op?
  • Krijg ik hier een ‘groot’ of een ‘klein’ hart van?
  • Raakt mijn humeur beïnvloed sinds de trainingen?
  • Hoe voel ik me de volgende dag?
  • Kijk ik uit naar een volgende training?
  • Heb ik honger naar informatie?
  • Helpt ’t inzicht te krijgen in het traject ‘waarom krijgskunst?’
  • Heerst er een fijne sfeer in de groep?
  • Is er een klik met de instructeur?

Mensen willen zich graag spiegelen aan anderen. Mensen willen ook graag wedijveren met anderen. Presteren is ons vaak ingegeven vanuit opvoeding. Goed willen zijn, laten zien dat je ook wat kunt. Enige ‘competitiedrang’ kan geen kwaad, maar laat dat echter nooit de drijfveer van je keuze worden. Je hoeft niet op een ander te lijken, je hoeft niet te kopiëren en je hoeft al zeker geen superman of super vrouw te zijn om krijgskunst te trainen. Wel neem je uiteraard aanwijzingen en leermomenten van anderen over, maar het is en blijft een individuele reis. In het begin zul je dus vaak bewegingen kopiëren. Dan komt er een fase van combineren en uiteindelijk ga je wellicht nieuwe inzichten, combinaties creëren. Samen ontwikkelen! Elkaar steunen in de ontwikkeling geeft een goed gevoel. Tijdens de les maak je gebruik van elkaars inzicht en reflecties en fysieke aanwezigheid. Jouw genetische aanleg, bouw, uiterlijke en innerlijke kwaliteiten zijn je gegeven van nature. Als je daar vanuit gaat, anders dan altijd maar te willen wat je nou juist niet hebt, zal een veel gezonder uitgangspunt zijn met veelal een geruststellende uitwerking. Ontwikkelen, groeien, tegenslagen verwerken en je daar gewoon goed bij voelen. Als je nu je hele leven nog nooit echt iets actiefs hebt gedaan, of als het lang geleden is, laat staan wanneer je nog nooit iets met krijgskunst hebt gedaan, leg de lat dan s.v.p. niet te hoog. Elke stap die je zet is er al een meer als wanneer je niet de keuze zou hebben gemaakt om te beginnen!

Purpose of training