Leer me te boksen Raymond!

Nieuws Leer me te boksen Raymond!

Wat komt daar bij kijken dan?

Ik kreeg de vraag of ik iemand kon leren boksen, hoe zo hard mogelijk te leren slaan eigenlijk. Zeker kan ik dat, was mijn antwoord. Feitelijk zijn dat soort ‘fysieke’ vaardigheden het eenvoudigste om aan te leren. Ik kwam echter met meer vragen om de hoek, zeker in een 1 op 1 gesprek. Systema gaat namelijk om veel meer dan alleen maar techniekjes leren, of om alleen maar 1 thema uit de krijgskunst er uit te halen. Bij elk thema komen sowieso de 4 pijlers aan de orde; Ademen – Houding – Bewegen – Ontspanning. Daarover alleen al valt veel te onderwijzen.

Enigszins toespitsen op de vraag die ik kreeg; Ik zal hieronder puntsgewijs uiteenzetten wat ik, als coachende gids, feitelijk het liefst iemand bijbreng bij dit soort vragen. Geef me de tijd, gun jezelf die tijd. Een relatief kleine vraag, gebracht binnen een groot kader. Elke zinsnede hieronder vraagt om afzonderlijke ruimte in een training. Laat het je niet afschrikken s.v.p. We raken nooit uitgeleerd. Eindeloos mogen en kunnen combineren. Neemt niet weg dat ‘gewoon’ leren stoten ook kan, leuk is, functioneel kan zijn, en zeker een goede start is om de diepte van Systema tot je te laten komen. Quick wins zijn er te krijgen, ook binnen Systema. Kom maar meedoen!!!

  • Wat wil ik? Deze vraag staat vooraan. Waarom wil je leren stoten/boksen? Om jezelf of anderen te leren verdedigen. Om te imponeren. Om sterker te worden. Om …… Daarnaast meer specifiek naar een doelstelling; wil ik iemand leren uit te schakelen, een signaal afgeven in de zin van grens stellen, iemand ‘doen stoppen’  …. ? Je eigen veiligheid staat altijd voorop. 
  • Wat mag ik? We zitten met regel- en wetgeving. Het aanwenden van geweld is gelukkig aan regels gebonden. De situatie waarin je kunt komen geeft je op dat specifieke moment ‘x’ veelal niet de tijd om daarover na te denken. Doe dat dan voor, en na, die tijd. Leren is meer dan alleen maar oefenen. Reflecteren, visualiseren, lezen, kijken, vragen …. Ik vind het van belang om dit ter sprake te brengen. “Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen” …. nou, succes 😉 Terug naar de specifieke vraag (wil je me leren boksen); dan komen zeker het proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginsel ter sprake, het begrip ‘Noodweer’ zeker ook. Vraag er anders gerust naar bij je trainer.
  • Wat kan ik? Strikes. Stoten. Slaan. Hoe je het ook maar wilt noemen. Vuist, platte hand, onderarm, ellenboog ….. Ben je ook bereid om te incasseren? Uitdelen gaat wel lukken. Maar realistisch is het om te leren hoe te incasseren. En om te herstellen van die impact. Elkaar daarbij helpen ook. Systema was en is voor mij de eerste krijgskunst die daadwerkelijk hier aandacht voor heeft en concrete tools aanreikt. Hoe maak ik überhaupt een vuist. Vuist, pols, onderarm in 1 lijn, ellenboog sturend, schouders ontspannen. Ontspannen vuist, tot het moment dat je contact maakt. Eerst verzamelen, dan uitdelen. Als een kogel die uit een loop komt, waar de zogenaamde ’trekken en velden’ voor een ballistische ontlading zorgen. Waar kan en wil ik raken? In een rechte lijn het lijf in, circulair mijn lijf uit en vice versa. Verberg je je intentie? Of laat je juist, uit voorzorg zien, waar je toe in staat bent. Leren doe je op (minimaal) 3 niveaus. De wet van 3 heb ik het zelf genoemd. M.b.t. dit onderwerp, ‘strikes’ kun je de volgende didactische vormen er op los laten; 

– eerst contact maken met de vuist op de huid, dan duwend richting spierniveau, en vervolgens als ‘slag’ richting organen, of voorbij het lichaam. Sensitief, subtiel ….. helend, naar stimulerend, confronterend en vernietigend als je dat zou willen. 

– We doen dit staand, zittend, liggend. Zowel het uitdelen als ontvangen. Binnen Systema is er altijd een lerende wisselwerking tussen jij en je trainingsvriend(en). 

– In de vrije ruimte, op grond of tegen de muur (bijvoorbeeld) en in zeer kleine ruimtes als een auto om maar een voorbeeld te noemen

– Aan de voorzijde, zijkant(en), achterzijde. Toewerken naar grilligheid, buiten de kaders van ‘zo moet het’, ontplooien van creativiteit. 

– Slow, medium en fast. Als je wisselend met deze snelheden kunt werken, gun je jezelf en je partner om de materie echt binnen te laten dringen; Fysiek – Mentaal – Emotioneel (weer 3 niveaus, minimaal). Onderschat de impact van slow licht contact en een ontspannen benadering a.u.b. niet. Heb oog voor elkaar, altijd! Wedijveren kan altijd nog. Er voor elkaar zijn, bijstaan, dat is wat we nodig hebben in deze wereld. En soms bescherming; i know. Knallen dan … haha

– Close combat, medium op armlengte afstand, en ver(der) daarbuiten; Ook tijdens grappling ‘moet’ je naar mijn mening kunnen stoten. Afstand kunnen overbruggen om in te vechten om juist om weg te komen uit de situatie is tevens een tactische vaardigheid die aan de orde zal komen. 

– solo, duo, groep. Middels o.a. push-ups leer je een juiste houding, ervaar je hoe belangrijk ontspanning als basis is en ben je in staat om te leren omgaan met (in deze solo drills) om te gaan met gecontroleerde veranderingen in positie, mindset en energieniveau. In de duo modus kun je bijvoorbeeld middels strikes leren hoe belangrijk afstand en timing is (werken binnen je dynamische bereik), hoe je iemands houding kunt manipuleren, hoe je daarbij je eigen fysiek-mentale houding kunt behouden. In een groep verhoog je je alertheid, wordt je bijna verplicht je 360 + in de gaten te houden (altijd blijven scannen) en kun je fun elementen toevoegen. Laat je gerust verrassen; Fun boksen met (water) ballonnen, met juist elkaar niet raken ….. sensitief met een blinddoek om …… variatie genoeg. 

Ik heb jullie hier een inzicht gegeven in wat er in mijn hoofd omgaat als het gaat om trainen. Het is aan mij, richting mijn leden, om dit te trechteren naar een specifieke hulpvraag. Om niet te verzanden in too much information. Mijn enthousiasme is groot. Ik heb echter ook geleerd om dit in te kaderen, te kanaliseren. Besef me ook dat ik niet iedereen tevreden kan stellen, kan bereiken überhaupt. “I am just giving you information” leerde Vladimir Vasiliev mij als 1 van de eerste inzichten binnen dit waardevolle Systeem. Dat geef ik graag door aan jou!

Ga je me op reis? Life = Systema – Systema = Life