Blog Mysafehouse

Blog Mysafehouse Blog Mysafehouse
Blog Mysafehouse

Waarom ruzie maken?

Blog Mysafehouse – Waarom ruzie maken?

In de krant van vandaag stond een artikel over een steekpartij die een tijd geleden in Almelo heeft plaatsgevonden. Inhoudelijk kan en ga ik geen reactie geven op dit incident. Wat mij prikkelde in het schrijven van dit blogbericht is de zin 'Een ruzie die helemaal nergens over gaat, eindigt met de dood van ..... '.
Vanuit mijn jarenlange ervaring kan ik stellen dat heel veel incidenten, van burenruzies tot vechtpartijen, inderdaad vaak, in origine, helemaal nergens over gaan. Althans de irritatie is het niet waard om het zo uit de hand te laten lopen. In trainingen, vooral ook met jongeren, probeer ik dit linksom of rechtsom ter sprake te brengen. Velen herkennen zich hierin. Elkaar een keer aanstoten, scheef of 'stoer' kijken, een opmerking maken over een meisje, misplaatste grapjes over afkomst of wat dan ook .....
Zomaar even wat voorbeelden die, wil je een training en/of begeleiding, laten zien dat het aanreiken van vaardigheden veel verder gaat dan alleen maar fysiek 'trucjes' aanleren. Je hoopt deelnemers aan het denken te zetten... wellicht niet gelijk in een training, dan wel later thuis of als ze het er nog eens met elkaar over hebben. Wetende dat je geen 100 % bereik hebt, vaak niet eens een fractie daarvan. Voldoening haal je uit die paar keer dat je iemand inzicht hebt kunnen geven in het waarom je een ruzie niet uit de hand moet laten lopen. Vaak heb je regie .... kun je die pakken althans! Het gaat er om dat je keuzes kunt maken ... dat is de reden waarom je vaardigheden aanreikt en kennis deelt!