Welke keuze maak jij?

Blog Mysafehouse Welke keuze maak jij?

Welke keuze maak jij?

Mijn trainingen, het  lesgeven, de reflecties van gidsen, leraren, leerlingen en vrienden hebben mij heel veel geholpen. Mijn blogs zijn een persoonlijke afspiegeling van wat er in mijn fysiek mentale bewustzijn afspeelt en hoe ik mij op die gebieden voel en ontwikkel. Dag in, dag uit.

Oftewel, hoe denk ik over wie ik als mens wil zijn, als vader, vriend, leraar … leerling. Nooit compleet of ‘klaar’. Ik ben nog niemand tegen gekomen die alles al weet. Leraren op een opleiding stellen vaak alleen maar vragen over dat wat ze al weten. Waarom eigenlijk? Om kennis te delen en te checken bij hun leerlingen, dat snap ik. Maar willen ze zelf dan niet meer wat leren? Worden leerlingen dan boos als je ergens een antwoord niet op weet? Volgens mij valt dat wel mee. Als je denkt dat iemand altijd alle antwoorden heeft, of überhaupt zijn/haar antwoord als ‘het antwoord’ brengt, wees dan waakzaam dat ze je niet voor de gek houden.

Ondervinden is een mooi woord, niet vaak meer gebruikt. Voor de kennis die ik met je wil delen gaat het daar wel om. Niet ja-knikken omdat het hoort…. Luisteren, tot je nemen, combineren, doorvragen, checken en in je eigen leefwereld ondervinden. Het is net als het leren kennen van een vreemde. In het begin weet je niets van elkaar. Iemand ziet er anders uit, praat een andere taal wellicht, ziet er vreemd uit. Sommigen zijn daar zelfs bang voor. Zo ook met Systema. Als je het leert kennen blijft het soms ‘anders’ maar het is niet meer vreemd. Je gaat ook merken dat veel best wel bij je past. Verschillend in haar principes ten opzichte van andere kunsten wellicht. Maar verschil wakkert nieuwsgierigheid aan. Je gaat inzichten snappen, combineren, lol hebben met je trainingspartners. Dat zorgt ervoor dat je elkaar en Systema leert begrijpen. Juist van wat verschillend is kun je leren. In het begin is alles nieuw. Tegenstrijdig … lol, maar ook wel hard. Ontspannend maar ook vermoeiend. Nieuw en toch bekend. Bang om pijn te hebben en anderen pijn te doen. Ervaringen die impact hebben. Dat onzekere gevoel kun je kwijt raken door regelmatiger te komen en door vragen te stellen. Nieuwsgierig te blijven.

Je kunt er voor kiezen te begrijpen waar Systema Mysafehouse voor staat. Wat het voor jou kan betekenen. Je kunt er ook voor kiezen om te blijven waar je al bent en te doen wat je al kunt, of denkt te kunnen, je alleen te blijven verbazen en het ‘andere’ af te stoten ......

Welke keuze maak jij?

1908113_672927942841067_7440900863525701830_n