Blog Mysafehouse – Ontwikkeling …. motivatie staat centraal!

Blog Mysafehouse Blog Mysafehouse – Ontwikkeling …. motivatie staat centraal!

Blog Mysafehouse – Ontwikkeling .... motivatie staat centraal!

In dit blog van november 2016 van Mysafehouse wil ik het met jullie hebben over ontwikkeling versus motivatie. Ontwikkeling, leren, open staan voor materie begint met motivatie. Wil je überhaupt succesvol studeren is het een must dat de lesstof je aanspreekt. Daar waar je vreugde aan beleeft zal het opnemen, wegzetten en weder oproepen van kennis effectiever verlopen.

Ik heb het, als ik praat over studeren, niet over een vorm van studeren alsof je ergens een diploma voor moet halen, of even snel een toetsje moet doen, trucjes moet laten zien. Wat je binnen de lessen Systema leert zijn vaardigheden en inzichten die je leven verrijken, en andersom. Het leven verrijkt je Systema. Daarmee is het zowel een doel als een middel in 1! Slim leren maakt het verschil. Om te leren ontwikkelen zal een ieder van ons zijn of haar eigen leermethodiek hebben ….. velen weten niet (eens) wat hun leermethode is. Ook dat is al een persoonlijke zoektocht, waarbij Systema en ik als instructeur hopelijk een gids kan zijn. Terug kunnen vallen op mijn ervaringen en wetenswaardigheden uit diverse studies echter kunnen je hierbij helpen. Waarom zelf het wiel weer uitvinden? Met inzicht en kennis kun je keuzes maken. Wetende ook dat we nu eenmaal beperkt zijn in wat we op kennisgebied kunnen. Om daar überhaupt mee te willen beginnen, feitelijk als basis voor elke nieuw aan te leren materie, moet je klaar zijn om te willen veranderen. De knop moet om en je moet bereidt zijn om je er voor in te zetten.

Ben jij er klaar voor? Waarmee begin je dan? Heb je een doelstelling? Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Systema is niet af te meten in, zoals bijvoorbeeld bij gewichtsverlies, in het neerzetten van hele concrete doelstellingen. Een doelstelling kan eerst al liggen in het 1 x in de week de lessen te zullen gaan volgen. Gekoppeld aan bijvoorbeeld 1 x in de week oefeningen thuis te doen. Volhouden kan soms lastig zijn. Er zijn verleidingen genoeg om het even een keer op te schorten …. Wellicht dat individuele begeleiding je dan net even dat zetje kan geven om de motivatie vol te houden. Begeleiding op maat …. ‘een stok achter de deur’ (in Systema soms letterlijk). Naar mijn mening altijd blijven zoeken naar de mix tussen plezier hebben in wat je doet, toepasbaarheid in je dagelijkse leven zonder als een ‘vechtmachine’ door het leven te moeten gaan, en samen met anderen te werken aan je eigen Systeem.

Omring je met mensen die veel beter zijn in zaken waarin je ook goed wilt worden, is een les die ik als ondernemer ook al snel meekreeg. Wel laten adviseren dan, en ook bij tijd en wijle wat met die adviezen doen.... 😉

 

 

 

Mysafehouse Praktijk als leermeester
Mysafehouse Praktijk als leermeester