Ongewapend contra wapens

Ongewapend contra wapens

Thematisch onderwijs bij Mysafehouse - Ongewapend contra wapen

Mysafehouse biedt specifieke beroepsgerichte trainingen aan geüniformeerde diensten als politie, defensie, Koninklijke Marechaussee, douane, toezichthouders, handhavers, beveiligers en justitiële medewerkers. De trainingen zijn over het algemeen gerelateerd aan een specifiek thema en bedoeld om bepaalde vaardigheden effectief aan te leren of aan te scherpen. De trainingen worden gegeven door instructeurs met jarenlange praktijkervaring.

De trainingen vinden plaats op passende locaties die de praktijk zo realistisch mogelijk nabootsen. Dat kunnen externe locaties zijn, maar ook locaties binnen de organisatie.

 

Thematisch onderwijs Mysafehouse – Ongewapend contra wapens

Trainingen zijn opgebouwd uit thema’s met diverse modules… dus altijd maatwerk! 

Het kennisaanbod van Mysafehouse is omvangrijk. Om het aanbod optimaal af te stemmen op de vraagstelling, knippen wij  thema’s op in modules. Uit de modules kunnen wij een aanbod op maat samenstellen en afstemmen op het niveau. Je kunt naar behoefte putten uit een rijke kennisbron. Modules kunnen gekoppeld worden tot een totaalpakket.

Thema  ongewapend contra wapens

module                               beschermen tegen pistool

module                               beschermen tegen slag + steekwapens: basisprincipes

module                               beschermen tegen steekwapens; mes/ / schroevendraaier etc.

module                               beschermen tegen slagwapens; stok/stoel etc.

Thema ongewapend contra wapens

Zodra er bij een conflict wapens in het spel zijn, zal de spanning en de kans op letsel ernstig toenemen. Controles en preventieve acties tonen aan dat in horecagelegenheden veel mensen voornamelijk steekwapens bij zich hebben. Stokken en honkbalknuppels worden eerder gebruikt in een huiselijke setting en veel mensen hebben een knuppel in de auto.  Ook zul je vaker vuurwapens tegenkomen. Niet alleen in het zware criminele circuit, ook bij jeugdgroepen blijkt het ‘cool’ om een wapen te bezitten. Echter zodra een wapen voorhanden is, is de stap om deze te gebruiken ook klein. Hoe je het ook wendt of keert, het bezit en het gebruik van wapens zal niet afnemen, maar eerder toenemen. Hoe kun jij jezelf, je familie, collega;s beschermen tegen het gebruik van wapens. Wat kun en mag je doen? Als particulier of professional met eigen geweldsmiddelen. De kans dat je te maken krijgt met wapens is kleiner dan dat je te maken krijgt met ongewapende vormen van agressie en geweld, maar de impact en toenemende inzet van wapens rechtvaardigt om er veel aandacht aan te geven.

Voor wie?

Deze modules zijn voor iedereen die met personen te maken kan krijgen die wapens ter beschikking hebben, om af te dreigen of om daadwerkelijk te gebruiken; politiemensen, beveiligers, defensie maar b.v. ook personeel in de zorg van een specialistische afdeling.

module                               beschermen tegen slag + steekwapens: basisprincipes

In deze basismodule leer je wat je kunt doen tegen slag- en steekwapens. Hoe roep je in eerste instantie het gebruik van een wapen verbaal een halt toe? Wat doe je als je ineens geconfronteerd wordt met een ‘gek’ die dreigt met een mes? Hoe straal je rust uit, terwijl je van binnen ‘kookt’. Hoe zorg je voor overzicht en een veilige positie? Zodra je met geweldsmiddelen uitgerust bent zul je daar, indien mogelijk, gebruik van maken. Welke hulpmiddelen uit je directe omgeving kan je als contrawapen gebruiken en hoe? Wat is toegestaan binnen de wet? In deze module leer je te handelen bij bedreigingen met slag en steekwapens. In talloze realistische situaties. Als je verbale vaardigheden niet meer toereikend zijn leer je hier hoe je, zonder contact met het wapen, veiliger kunt werken. Je krijgt principes aangereikt die je vervolgens toepast en die je voorbereiden op het moment dat het conflict verder uit de hand gaat lopen.

Blok van 2 uur inclusief lesmateriaal.    

Minimaal 4, maximaal 12  deelnemers.

Kosten per cursist bij deelname van 4 t/m 6 cursisten   € 55,-

Kosten per cursist bij deelname van 7 t/m 9 cursisten   € 45,-

Kosten per cursist bij deelname van 10 t/m 12 cursisten € 40,-

module                               beschermen tegen slagwapens; stok/stoel etc.

Tijdens de controle van een voertuig zie dat je iemand een graai doet naar een knuppel in het portiervak. Bij een cafégevecht op een terras vliegen de krukken en glazen in het rond. Je trekt partijen uit elkaar, maar een van de agressors heft een stoel boven zich en komt op je af. Situaties die zo grimmig zijn dat je nooit die ene oplossing in je hoofd kunt hebben.

Hoe kun je toch instinctief handelen? Waar moet je op letten? Hoe en waar ga je staan? Hoe ontwijk en ontwapen je een stok? Kortom, hoe red jij je ongewapend tegen dit soort aanvallen? Je zult zien dat er voldoende praktische mogelijkheden zijn. Mogelijkheden die wij je leren zien en die je vervolgens oefent. De overzichtelijke principes die je aangereikt krijgt geven je dat vertrouwde gevoel.

Blok van 3 uur inclusief lesmateriaal.    

Minimaal 4, maximaal 12  deelnemers.

Kosten per cursist bij deelname van 4 t/m 6 cursisten   € 72,50

Kosten per cursist bij deelname van 7 t/m 9 cursisten   € 65,-

Kosten per cursist bij deelname van 10 t/m 12 cursisten  € 60,-

module                               beschermen tegen steekwapens; mes/ / schroevendraaier et cetera.

Je betrapt een inbreker met een schroevendraaier die duidelijk maakt dat hij niet gepakt wil worden. Hoe handel je? Bij een geplande aanhouding in een drugspand ligt een mes op tafel en de verdachte zit er op een halve meter vandaan en doet een greep. Wat nu? Een mes is levensgevaarlijk en wie het mes in handen heeft kan een wezenlijk verschil maken.  Heb je te maken met een geoefend mesvechter, een zogenaamde angstprikker of iemand die een opwelling een mes pakt…? Er is niet zoiets als die ene oplossing. In de module basisprincipes heb je aangereikt gekregen om voordeel te behalen. In deze module gaan we een stap verder. Je hebt vanuit  je positie, houding en alertheid een tactisch voordeel. Met de basisprincipes en tactische voordelen ‘op zak’ oefenen we een aantal onverwachte aanvallen met een mes. Daarmee krijgt de realiteit een hoog gehalte omdat ook stress het verschil kan maken tussen handelen of verstijven. Je leert hoe je jezelf en anderen in deze angstige situaties kunt beschermen. Risico’s neem je altijd, alleen die keuze lag niet bij jouw, vandaar dat je leert om de situatie naar je hand te zetten.

Blok van 3 uur inclusief lesmateriaal.    

Minimaal 4, maximaal 12  deelnemers.

Kosten per cursist bij deelname van 4 t/m 6 cursisten   € 72,50

Kosten per cursist bij deelname van 7 t/m 9 cursisten   € 65,-

Kosten per cursist bij deelname van 10 t/m 12 cursisten € 60,-

module                               beschermen tegen pistool

Om eerlijk te zijn is ongewapend handelen tegen een vuurwapen als basis geen partij. Uiteraard probeer je te voorkomen dat je tegenover een vuurwapengevaarlijk persoon komt te staan. Het kan echter zomaar gebeuren. Vanuit het niets. Hoe handel je dan? Niets doen is geen optie; praten, temperen, gericht dekking zoeken wel. Als de afstand en de dreiging echter zo abrupt is, moet je ontwapenen en creatief zijn. Je moet uit de vuurlinie en hoe doe je dat weloverwogen en in een oogwenk. In deze module leer je te voorkomen dat iemand een vuurwapen pakt. Je leert ook hoe je het getrokken vuurwapen eenmaal binnen pakafstand, veilig kunt afnemen. De moeilijkheidsgraad van deze module is zeer hoog, de kennis die je krijgt zal absoluut bijdragen aan je professionaliteit en gevoel van zekerheid.

Blok van 3 uur inclusief lesmateriaal.    

Minimaal 4, maximaal 12  deelnemers.

Kosten per cursist bij deelname van 4 t/m 6 cursisten   € 72,50

Kosten per cursist bij deelname van 7 t/m 9 cursisten   € 65,-

Kosten per cursist bij deelname van 10 t/m 12 cursisten € 60,-

 

Wilt u meer informatie over deze modules?

Weten wat de mogelijkheden zijn voor een cursus van Mysafehouse op maat?