Systema Special – Fiets in een gevecht

Systema Special – Fiets in een gevecht

Systema Special - Fiets in een gevecht

In de specials ga ik dieper in op een specifiek item. Drie uur lang focussen we op zaken die te maken hebben met het gekozen onderwerp. De ins en outs worden verkend en intensief getraind. Op die manier maken de aangereikte oplossingen en principes sneller deel uit van jouw systeem.

Systema Special - Fiets in een gevecht

FIETS ALS BESCHERMING

Wat te doen bij een doorgedraaide medeweggebruiker die dreigend op je afkomt. Wat doe je als je tegengehouden wordt op fiets (of scooter) en onder dreiging van geweld af moet stappen. Hoe gebruik je de fiets als beschermmiddel? Hoe zet je een aanval om in een doeltreffende verdediging? Waar moet je opletten bij het afstappen? Hoe hou je de fiets in positie tijdens een conflict?

De volgende universele principes die Systema Mysafehouse hanteert zijn 'altijd' van toepassing ;

# ademhaling; zoek vlak voor, tijdens dan wel zeker na een comfortabele (herstel-)ademhaling

# houding; Oprecht, zowel fysiek als mentaal, echter niet provocerend

# ontspanning; zoek naar de spanning en ontspanning in je lichaam; om fysieke en mentale kokervisie te voorkomen

# beweging; Blijf zowel fysiek en mentaal in beweging; Continuïteit van lopen en ontwijkend bewegen, gericht op een doelstelling die echter flexibel moet zijn met een voortdurende ademhaling is een 'must' binnen Systema. Afstand behouden, creëren en inschatten is binnen dit principe een voorwaarde. 

# waarnemen; met een zogenaamde 'verborgen intentie' maak je gebruik van je zintuigen om de informatie die altijd verzonden wordt op te doen

Wat leer je?

Je komt bij de fietsstalling en ziet dat iemand bezig is je slot open te breken. Of je hebt je fiets gepakt, wilt opstappen en iemand begint aan het stuur te trekken om je fiets te stelen. Je wilt voorkomen dat iemand je tas wegtrekt vanuit je fietstas of je snelbinders.

Je leert een diefstal te voorkomen en gelijktijdig hulp in te roepen. Ook leer je te handelen bij een korte worsteling. Wat kun je allemaal doen. En wat mag volgens de wet wel of niet? In deze special gaan jullie leren om de fiets als hulpmiddel in te zetten tegen een of meerdere aanvallers. Je leert dat een fiets een uitstekend ‘schild’ kan zijn en dat de vorm van de fiets uitermate geschikt is om deze als controlemiddel in te zetten. Praktische vaardigheden waarbij algemene principes, die tijdens de reguliere trainingen ook behandelt worden, herkenbaar ingezet zullen worden in bovenstaande situaties.

De volgende youtubes filmpjes geven een indruk;

http://www.youtube.com/watch?v=nwBlOt3WDUQ (vanaf minuut 2 zie je ongeveer wat je kunt verwachten ……….;-)

http://www.youtube.com/watch?v=Ar6xNW85PoE (amateuristisch, maar het geeft een beetje een indruk……een beetje)

Wilt u meer informatie over dit soort Systema specials?

Weten wat de mogelijkheden zijn voor een cursus van Mysafehouse op maat?