Groepsgedrag

Blog Mysafehouse Groepsgedrag
Groepsgedrag

Blog Mysafehouse – Groepsgedrag

Vaak krijg ik vragen over aanvallen door 2 of meerdere personen. Wat te doen? Wat te laten vraag ik dan wel eens ....? Een korte reflectie op (een klein deel van) groepsgedrag ;

In grote lijnen gaat zelfbescherming over voorkomen, ontwijken of handelen. Voor dat laatste kun je lezen; vechten, vluchten, bevrijden, hulp halen, fixeren ..... tactische keuzes om een doelstelling te verwezenlijken. Een gevecht van 1 op 1 hoor, lees of zie je niet zo vaak meer. Fair Play is in dat opzicht ver te zoeken. Groepsgedrag, wij zijn nu eenmaal een groepsdier, is heel natuurlijk. 'Wij' Nederlanders zijn samen als er een sportman of sportvrouw kampioen is geworden, motorrijders groeten als ze elkaar tegenkomen (waar komt dat überhaupt vandaan?) en hoe fijn is het als je collega's je steunen als het ff tegen zit. Voorbeelden genoeg. Ook binnen een conflict.
Als je dan toch zou willen of moeten kiezen tot 'vechten' is eerlijkheid ook geen discussiepunt. Je menselijkheid, fatsoen, zelfbescherming zit 'm in de fases van waarnemen, voorkomen, ontwijken en handelen overeenkomstig hetgeen je overkomt .... In mijn trainingen laat ik vaak weten wat onze Nederlandse wetgeving daar nog over te zeggen heeft; subsidiariteit- en proportionaliteitsbeginsel. Oftewel als je een conflict op een andere manier kunt oplossen dan met fysiek geweld dan heeft dat de voorkeur en op het moment dat je dan toch fysiek geweld in gaat zetten laat dit dan in verhouding staan tot de aanval ...... Krijg je een klap .... 'Geef je er 2 terug' is mijn motto. Of dat verantwoord is .... wie heeft de kennis? Vandaar dat ik liever ga voor het voorkomen en ontwijken.

Bij Mysafehouse trainen we regelmatig op hoe te handelen binnen groepsaanvallen, hoe te bewegen door mensenmassa's et cetera. Binnen de wekelijkse Systema lessen, bij workshops aan diverse doelgroepen en bij specifieke diensten voor beroepsgroepen; o.a. beveiligers en hulpverleners die op moeten treden bij een evenement.
Groepen en mensenmassa’s zijn bijzondere fenomenen. Zo kan door een plotselinge gebeurtenis een feestende massa ontaarden in een bedreigende samenwerkende opstandige menigte of een massaal vluchtende ongecoördineerde mensenmassa. Bij een ontruiming kan er massahysterie ontstaan. Professionals zullen daarbinnen moeten kunnen optreden. Sturend, begeleidend, beschermend of zelfs een vluchtweg creërend.

In de media zien we regelmatig heftige incidenten voorbij komen waarbij een groep een individu belaagd ..... lafbekken zijn het. Terwijl het slachtoffer nog steeds een hufter kan zijn en soms zelf aanleiding heeft gegeven tot irritatie of zelfs agressie moet gedrag altijd in overeenstemming staan tot de aanleiding daartoe en dat is helaas vaak ver te zoeken. Gedrag roept gedrag op ..... communicatie logica!

 

 

Hieronder een voorbeeld van een melding in de Tubantia waarop ik op dit onderwerp kwam. Zorg dat je jezelf en anderen kunt beschermen ....

http://www.tubantia.nl/regio/enschede/vierde-jongen-veroordeeld-voor-vechtpartij-kalanderstraat-1.5294456

Groepsgedrag